Helaian muka

Thursday, April 1, 2010

Di Mana Perikemanusiaan?

Assalamualaikum kepada sekalian makhluk yang bergelar manusia. Menurut ajaran Islam, manusia merupakan kahlifah atau pemimpin yang telah di amanahkan oleh Allah untuk mentadbir bumi ini. Makhluk yang bergelar manusia ini juga sebenarnya mempunyai keistimewaan iaitu memiliki satu sifat yang baik yang tiada dimiliki oleh makhluk yang lain di muka bumi ini iaitu sifat KEMANUSIAAN. Tidak kira apa anutan agama, status bangsa atau pangkat, warna kulit dan sebagainya, manusia sepatutnya mempunyai nilai perikemanusiaan ini untuk melayakkan makhluk ini bergelar manusia.

Untuk menambah lagi persoalan mengenai sifat kemanusiaan, silalah baca sebuah coretan di bawah yang penulis telah salin dari sebuah blog "http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2010/03/zalimnya-juara-rakyat.html". Artikel yang dipaparkan di bawah ini mungkin sahaja mempunyai unsur-unsur ayat-ayat hentaman kepada sesetengah parti politik, namun ia tiada kaitan dengan penulis. Penulis hanya tertarik dengan isu kemanusiaan di dalam artikel ini. Harap maklum. Selamat membaca diucapkan. Wassalam.


Kita sering mendengar berita-berita yang memaparkan kezaliman Yahudi terhadap penduduk Islam Palestine, berbagai-bagai jenis kezaliman mereka gunakan terhadap penduduk Islam Palestine,..

Mereka sering menjadi mangsa keganasan Polis dan Tentera Yahudi, mereka dibelasah tanpa belas kasihan,ditangkap dan dipenjarakan oleh puak Yahudi tanpa peluang membela diri, Tembok batu dibina bagi memisahkan mereka dengan dunia luar, kawasan tanaman mereka dimusnahkan kereta kebal Yahudi, hak mereka untuk beribadat di halang..Tanah yang mereka duduki sekian lama dirampas Yahudi dan rumah mereka dirobohkan bagi membina penempatan haram Yahudi…

Kini kita patut bersyukur kehadrat Illahi kerana kita tidak perlu menyabung nyawa untuk ke Palestine untuk melihat semua itu…

Apa yang perlu kita buat hanyalah menoleh kearah Negeri yang dikuasai oleh Pejuang Bangsa di selatan tanahair iaitu Johor…

Dalam kejadian 12 rumah yang didakwa rumah setinggan di Kampung Denai Pinggiran, Kempas, Johor telah dirobohkan oleh Pejabat Tanah dan Galian daerah, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan dengan kerjasama Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Seramai 12 pegawai dan 112 anggota polis telah ditempatkan di kawasan berkenaan untuk memastikan keselamatan dan ketenteraman awam berada dalam keadaan terkawal bagi mengelakkan berlaku kejadian tidak diingini.Satu lagi kampung Melayu bakal hilang dari muka bumi, mereka dah tinggal di sini selama 36 tahun dan di halau keluar tanpa sebarang pampasan....

Selama 36 tahun itulah mereka telah dijanjikan berbagai oleh sang penguasa bagi menjamin penguasaan mereka..

Ketika Kampung Buah Pala menghadapi nasib yang sama Media UMNO/BN riuh rendah mencanangkan kekejaman yang kononnya dilakukan terhadap penduduk oleh kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang walhal tanah Kampung BUah Pala itu telah dijual semasa era Koh Tsu Koon lagi.. dan penduduk Kampung Buah Pala juga telah diberikan pampas an yang setimpal.

Kalau Kampung Buah Pala yang dianngap setinggan, penduduk diberikan pampasan RM250,000.00 dan lot rumah, apa bezanya dengan Kampung Denai Pinggiran ini?

Adakah kerana Kampung Buah Pala terletak didalam Negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat dan Kampung Denai Pinggiran ini terletak didalam negeri yang diperintah oleh UMNO/BN maka layanan terhadap penduduk berbeza?

Kemana menghilang pejuang-pejuang Bangsa, kemana menghilang Presiden Perkasa? Adakah kerana tidak menguntungkan mereka penduduk Kampung Denai Pinggiran dibiar sendirian meratap hiba mengenang nasib mereka?

Inilah nasib orang melayu di bumi Johor.....Moga UMNO terus perintah Johor!

0 comments: