Helaian muka

Wednesday, March 9, 2011

Hari Wanita Sedunia 2011

Assalamualaikum kepada semua. Tugas, masa dan mood telah menjadikan saya agak kurang mempunyai idea untuk menulis. Namun malam ini saya kuatkan semangat supaya dapat mengucapkan kepada wanita seluruh dunia mengenai hari mengingati kaum hawa ini. Saya harap saya belum terlalu lambat untuk mengucapkannya.

Wanita merupakan kaum yang paling banyak bersama dan berdampingan dengan saya semenjak saya kecil lagi. Bermula dengan wanita yang paling saya sayangi iaitu ibu saya yang tidak pernah jemu untuk menyayangi saya dan sentiasa sabar dengan kerenah saya ini.

Kemudian ibu-ibu saudara saya, akak-akak saudara, yang sentiasa membantu dan memberi dorongan supaya saya berjaya dalam hidup ini. Bukanlah tiada lelaki dalam perjalanan hidup saya, tetapi mungkin saya yang telah kehilangan ayah semenjak berumur 2 tahun dan tambah tiada adik beradik perempuan, menjadikan saya menghargai wanita di sekeliling saya. Mungkin inilah nikmat Allah yang diberikan kepada saya. Diberikannya wanita-wanita ini sebagai ganti kepada seorang ayah dan ketiadaan adik beradik perempuan.

Pesan saya juga kepada semua wanita, hargailah diri kamu semua. Usahlah ego diri dan melakukan perkara yang tidak elok. Mantapkan penghargaan dan kepercayaan golongan lelaki kepada anda semua.

8 Mac telah pun berlalu. Setiap tahun pada tarikh ini merupakan Hari Wanita Sedunia. Tema bagi Hari Wanita Sedunia 2011 ini ialah “Kesamarataan peluang terhadap pelajaran, latihan, sains dan teknologi: laluan kerjaya terpuji untuk wanita”. Istimewanya tahun ini juga merupakan sambutan ke-100 Hari Wanita Sedunia.

Saya akhiri dengan sebuah kata-kata khas buat kaum wanita, di sebalik kejayaan seorang lelaki, 'berdiri seorang wanita yang hebat'. Beginilah hebatnya seorang wanita, ukurannya kepada kejayaan seorang lelaki dan saya percaya lelaki ini adalah si suami.

Selamat Menyambut Hari Wanita Sedunia 2011

Sekian.


0 comments: