Helaian muka

Thursday, December 10, 2009

Nasib Seorang PahlawanSewaktu melayari internet, aku tidak sengaja telah terjumpa gambar-gambar ini di blog hazis.wordpress.com/salasilah-sultan-pahang. mengikut maklumat yang didapati di dalam blog tersebut, penulis menyatakan bahawa gambar ini merupakan gambar seorang pejuang Melayu yang menentang penjajah yang namanya juga tersohor di negeri Kelantan iaitu Tok Janggut atau nama sebenarnya Haji Mat Hassan.

Sedih aku melihat bagaimana seorang pejuang Melayu yang telah diperlakukan dengan sebegini zalim. Aku terfikir sejenak. Di manakah tempat bagi pejuang yang terkorban kerana mempertahankan agama, bangsa dan tanah airnya ini? Jasanya seolah-olah telah larut ditelan zaman. Aku pasti anak-anak muda zaman sekarang langsung tidak mengenali beliau dan tahu mengenai sejarah perjuangan beliau menentang penjajah.

Marilah kita merenung kembali bagaimana perit, lelah dan seksaan yang insan-insan berjuang ini telah lalui demi membela agama, bangsa dan negara. Semoga kita akan lebih sedar dan insaf dan kembali ke jalan perjuangan yang sebenar.

0 comments: